نکات جهت تنظیم شکوائیه
شروع شکایت و تعقیب امر کیفری در دادسرا به موجب شکواییه به عمل می آید.اصولاً و مطابق قانون شکواییه مقید به فرم چاپی مخصوص نیست اما با توجه به عدم پذیرش درخواست های دستی و مستقیم و با عنایت به الزام افراد به مراجعه به دفاتر خدمات قضایی ناگزیر و در عمل فرم چاپی مخصوص و واحدی شبیه دادخواست ایجاد شده است.مواردی که در فرم زیر آمده در چگونگی رسیدگی و مرجع صالح و نحوه تصمیم گیری مرجع رسیدگی موثر است پس ضرورتاً در شکواییه باید لحاظ و قید شود.
امتیاز:

|
تعداد بازدید: 7815
نکات لازم الرعایه در تنظیم شکوائیه
- شکوانیه نیز باید همانند دادخواست متضمنین نام و مشخصات شاکی و متهم (مشتکی عنه) و اقامتگاه دقیق طرفین باشد و در صورتی که از طرف نماینده، وصی، ولی، قیم یا وکیل شاکی ارائه می گردد بایستی متضمن نام و مشخصات ذ سمت نیز باشد.
- کلیه مدارک و اصول اسناد (یا گواهی اسناد) که شاکی قصد ابراز و ارائه آنها جهت اثبات صحت مدعای خود دارد را باید ضمیمه شکوائیه نماید.
- در جرایم شهودی که غیر قابل گذشت اند و یا دارای وجه عمومی اند، صرفاً با اعلام ضابطین دادگستری، توسط دادسرا و بدون نیاز به داشتن شاکی خصوصی پیگیری می شود.
- ذکر تاریخ و محل وقوع جرم در شکوائیه ضروری است و در جهت تعیین دادسرای صالح ملاک قرار می گیرد.
- بعد از ثبت شکوائیه موضوع و عنوان آن قابل تغییر نیست.
- شکایت کیفری برعکس دادخواست لزوماً در فرم چاپی مخصوص نوشته نمی شود بلکه متن شکوائیه را روی برگ عادی نیز می توان نوشت.
- برخلاف تأکید قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص شکوائیه به لزوم فارسی بودن متن شکوائیه اشاره ای ننموده است لذا نوشتن آن به زبان های دیگر فاقد اشکال است.
- متن شکوائیه بایستی با عنوان شکوائیه مطابقت نماید.
- ممکن است در شکوائیه، شاکی از جرم دیگر نیز که از سوی متهم صورت گرفته صحبت نماید و در این صورت مطابق ماده 99 قانون آیین دادرسی کیفری، هرگاه بازپرس ضمن تحقیق جرم دیگری را کشف کند که با جرم اول مرتبط نباشد و بدون شکایت شاکی نیز قابل تعقیب باشد اقدامات لازم را طبق قانون برای حفظ آثار و علائم وقوع جرم و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم به عمل آورد و همزمان مراتب را به دادستان اطلاع می دهد و در صورت ارجاع دادستان تحقیقات را ادامه می دهد.
- در شکوائیه می بایست ضرر و زیان وارد به مدعی و مورد مطالبه وی تصریح گردد.

مطالب مرتبط با تنظیم شکوائیه :
1- دادرسی فوری یا دستور موقت
2- آشنایی با اظهارنامه و اخطار قانونی
3- روش دفاع در دادگاه و جلسه رسیدگی، ایرادات دادرسی
4- راه های اعتراض به رأی دادگاه ، واخواهی، تجدیدنظر، فرجام